De Mini Trampoline

MINI TRAMPOLINE
voor MAXI FITNESS 

Hoe het begon

In het begin van de 20e eeuw was er een Amerikaan, Mr. Nissen.
Hij was gefascineerd door circusartiesten die uit de trapezes sprongen in een net en daar al springend een aantal kunsten vertoonden. Hij gebruikte dat vangnet als voorbeeld en creëerde “de springtafel” welke hij ging produceren. In Mexico herkende men deze springtafel, in de middeleeuwen was er een Franse circusartiest geweest, Monsieur du Trampoline, die met een springtoestel door Spanje trok en zijn kunsten toonde. En zo werd de tafel van Nissen een trampoline. In de tweede wereld oorlog gebruikte het Amerikaanse leger zijn trampo’s, piloten en parachutespringers trainden erop hun evenwicht en oriëntatie. Na de oorlog werd deze training opgepikt door NASA om astronauten voor te bereiden en vooral ook af te trainen na een ruimtevlucht.

In de jaren 60 een rage

In de zestiger jaren was de trampoline een rage, overal sprongen de ”jumpcenters” als paddenstoelen uit de grond. Turnverenigingen kregen interesse. In 1964 werd in Basel de eerste internationale trampoline vereniging opgericht. Op de Olympische spelen te Moskou in 1980 zou trampoline springen voor het eerst een Olympische discipline worden, alleen gingen toen de spelen niet door en pas tijdens de spelen in 2000 in Sydney werd trampolinespringen een onderdeel van de Gymnastieksport.
Onze minitrampoline werd al in de 30er jaren uitgevonden, pas in de 70er jaren geproduceerd en toen alleen nog maar gebruikt bij turnen voor afzetspringen en soms bij fysiotherapie.

In de 80er jaren een klein wonder

Maar in de 80er jaren was er Al Carter, de pionier van de “rebounder” zoals hij hem noemde.(rebound=terugslag; terugvering; weerkaatsing) Hij was zelf allround gymnast en worstelaar. Hij raakte gefascineerd en deed uitgebreid onderzoek naar alle positieve eigenschappen van het rebounden, werd daarbij geholpen door NASA. Carter schreef “The miracles of rebound exercise” en werd wereldwijd promotor.

De minitrampoline

De minitrampoline is rond (als ie vierkant was zou men uit balans raken want dan heeft ie maar één ideaal punt om op af te zetten), meestal 100cm doorsnee, heeft een nylon flexibel springcentrum dat vastzit met springveren of elastieken aan een stevig frame. Hij heeft 6 pootjes, waardoor hij nooit kan kantelen of kiepen, deze zijn hooguit 40cm hoog, soms inklapbaar, altijd afschroefbaar. Je kunt er niet hoog op springen of kunstjes op doen zoals op een volgroeide trampoline. Hij maakt geen kabaal, bij een ongelijke vloer leg je een kleed onder de rubbers van de poten en als ie piept of kraakt kun je de springveren oliën. Goede merken leveren ‘m zelfs met een flesje olie. Met de elastieken is echt helemaal stil, maar dat is dan ook de duurste.(hierover later meer)

De helende zwaartekracht

Minitrampoline springen heeft ongelooflijk veel gezonde eigenschappen, het lijkt welhaast onbeperkt. 

Het is minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Je ondergrond is zacht, en deze duwt je zelfs weer terug omhoog. Bij lopen wordt de grootste belasting opgevangen door de voeten en enkels, iets minder ook door knieën en heupen en onderrug. Bij het NASA onderzoek bleek dat de belasting op voorhoofd, middenrug en enkels even groot is.Op een minitrampoline wordt de zwaartekracht als grote uitdaging gebruikt. De zwaartekracht is overal. Als die er niet was zouden we pap zijn. (denk aan een kwal, die prima beweegt in het water, maar zodra die eruit komt niets kan beginnen in de zwaartekracht omgeving) Om de zwaartekracht te kunnen weerstaan hebben we spieren nodig die opgehangen zijn aan een sterk bottenframe en om alles nog uitdagender te maken lopen we ook nog eens rechtop. Na onze geboorte heeft het een aardig aantal jaren gekost om al die krachten op te bouwen.

Naast zwaartekracht zijn er ook versnellende en vertragende(afremmende) krachten, denk aan het gevoel dat je in een vliegtuig zit en opstijgt of landt. Op een trampoline daag je al deze krachten uit. Wanneer de trampoline je de lucht in veert, spannen al je spieren, wat, alle cellen in je lijf, zich aan, op de terugweg ben je heel even gewichtloos, dat betekent dat je gehele lichaam zich kan ontspannen, maar wanneer ze dan weer de mat raakt en in de remmende of vertragende fase komt, wordt de zwaartekracht vergroot, op een minitrampoline 2 tot 3 keer, dit wordt G-force genoemd. Bij een G-force van 2 ben je 2 keer zo zwaar.

De ideale cardio workout

Op een minitrampoline creëer je al springend een gedegen cardio workout. (aerobic workout waarbij je je hart, longen en vatenstelsel uitdaagt) Door de bovengenoemde krachten is het ook een krachtsport en door het wat langer vol te houden is het ook al snel een duursport. Een workout van 20min op de trampoline heeft een grotere impact dan 30 minuten hardlopen!
Je spieren worden sterker, alle spieren, ook de spieren in je gezicht, je bekkenbodemspieren (voor sommigen is dit zeer snel voelbaar!) Het zou impact hebben op alle cellen in je lichaam, die G-force wordt op alle plekken van je lijf vergroot.

Voor het immuunsysteem

Naast je bloedvaten stelsel hebben we een lymfe stelsel. Lymf is een helder waterig vocht. Je lichaam bevat bijna 3 keer zoveel lymf als bloed. Deze loopt door vaten en zorgt o.a. voor de afvoer van afvalstoffen, zoals afgebroken cellen, bacteriën en virussen, en brengen deze naar de lymfeklieren welke deze schadelijke stoffen vernietigen. Ook zitten er lymfocyten in dit vocht, dit zijn witte bloedcellen die onderdeel zijn van je immuunsysteem.
Je bloedvaten stelsel heeft het hart om het bloed rond te pompen, maar lymfe is afhankelijk van beweging die in het lijf plaatsvindt. Daarom wordt er altijd gezegd dat sport zo goed is voor je afweersysteem, je lymfestelsel krijgt een stevige “boost”.

Tegen osteoporose

Botontkalking, betekent dat je botten poreuzer worden en brozer. Dit gebeurt naarmate we ouder worden. Allerlei zaken zijn hierop van invloed; voeding, beweging, leeftijd dus, en ook geestelijke gesteldheid. Botten worden gevormd en onderhouden door afzetting van specifieke mineralen en bovengenoemde oorzaken kunnen dat proces doen afnemen.
Bij “belaste”beweging, dus beweging waar meer kracht bij nodig is, worden die mineralen wel afgezet. Dit komt, simpel gezegd, doordat je spieren rukken en trekken aan je botten en ze daardoor sterk maken.

In Duitsland is een onderzoek geweest in bejaarden tehuizen met trampoline springende ouderen waarbij geconstateerd werd dat met regelmatig springen hun botdichtheid beter werd en osteoporose werd tegengegaan.

Voor de “feelgood” hormonen

Trampoline springen zorgt voor de aanmaak van hormonen, zoals endorfine, dopamine, serotonine en noradrenaline, neurotransmitters die algemeen bekend staan als ‘gelukshormonen’. Deze hormonen, die door de hersenen geproduceerd worden, hebben diepgaande invloed op de slaap, het humeur en op de eetlust en energie. Het ontbreken van een van deze stoffen kan daarom stoornissen veroorzaken zoals slapeloosheid, migraine en rusteloosheid. Bij regelmatig springen merk je al snel dat je er echt vrolijk van wordt, en je gaat er beter door slapen en je krijgt meer energie. Springen is een natuurlijk antidepressivum (In Amerika werden tests uitgevoerd met trampolinespringen varkens , ze bleken vrolijker te worden, hadden minder last van stress, wat weer risico op hartinfarct verminderd, en hadden meer energie)

Voor je evenwicht

Trampolinespringen verbetert je evenwichtsgevoel. Wanneer je balans slecht is kun je in het begin je ergens aan vast houden terwijl je springt. Er zijn speciale beugels op de markt die je vastzet aan je trampoline.

Begin bij het begin

Wanneer je van plan bent te gaan springen, begin dan heel rustig. De eerste dagen 3 minuten en dan 3 keer op een dag is al heel inspannend. En dat kun je rustig aan opvoeren naar een twintig minuten per dag.
Ik zat met een dilemma. Ik ben weliswaar Pilates juf en doe zo ongeveer 20 á 24 uur Pilates per week, maar dat is overwegend flexibiliteit oefeningen. Mijn studio is op anderhalve stap van mijn huis. Ik heb geprobeerd hard te lopen maar dat vind ik afschuwelijk, wandelen vind ik wel fijn maar ik stel het de deur uit gaan alsmaar uit. Zwemmen neem ik me altijd voor maar heb dan honderd excuses om toch maar niet te gaan oh ja en ik heb een racefiets, nou, voordat ik m’n strakke pakkie aan heb en op weg ben, ben ik alweer moe. Dus leek trampoline springen me geweldig, alleen ook dat kwam er nooit van, later, strakjes, eerst nog etc….

Maar nu zet ik mijn wekker een half uur eerder. Drink een groot glas water, ontbijt nieuws aan, en dan een half uur springen en swingen, helemaal geweldig. Ik doe dat nu bijna 2 maanden en het kost me geen enkele moeite. ’s Middags zo tijdens het cuppasoep momentje spring ik even een paar minuutjes en de energie is terug en trek in iets bij de thee is weg. En verder voel ik me fit en vrolijk, ben trots op mijzelf en ik merk tijdens de Pilates dat ik stevigere spieren heb gekregen en mijn taille is minder omvangrijk geworden.

Dat springen laat je spontaan gebeuren, je hoeft geen strapatsen uit te halen, je hupt wat op beide voeten en als je kuiten moe worden ga je van de een op de andere voet, allengs doe je er wat arm bewegingen bij en als laatst kun je even proberen zo hoog mogelijk te springen, maar dat doe je pas als je je zeker voelt op de trampoline en geen angst hebt er af te vallen. Wat je alleen nooit mag doen is er af springen, dan krijgen je gewrichten een enorme optater en dat is niet fijn!

Welke kopen?

Ik begon ooit met een trampolientje van Intertoys, € 30,- en daar was ik heel blij mee, maar wat later kocht ik toch een Trimilin €200,- , een goed merk en je voelt enorm verschil, hij springt veel zachter en soepeler, maar uiteindelijk na een paar jaar sprak de duurste mij toch het meeste aan, een Bellicon € 400,- dit is de trampoline met de elastieke veren en ja hij springt nog verender en zachter en hoger en fijner.

Ik ben er van overtuigd dat minitrampoline springen de beste en fijnste en leukste manier is om aan je conditie te werken. Ik kijk onderhand naar het nieuws, maar een swingend muziekje erbij is echt fijn. Er zijn allerlei demonstraties op YouTube te vinden. Het springen wordt echt verslavend en dit is de eerste verslaving die ik ben tegen gekomen die alleen maar gezond is.

Ik verkoop geen trampolines, heb er ook nergens aandelen in. Ik ben er alleen zo bezeten van en zo enthousiast over dat ik dat wel met iedereen moet delen. Waarom zou je nog geld uitgeven aan een fitness centrum waar je vervolgens toch nooit naartoe gaat?

Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb gemaakt en hoor graag over al jullie ervaringen!
Maria Links, April 2013

Leeslijst

Rebounding for Health, Margaret Hawkins
Trimilin Training, Joachim Heymans
Slank en fit met de minitrampoline, Marion Grillprzer
Rebound exercise, Albert E.Carter
Atlas van het Menselijk Lichaam, Peter Abrahams
Physiology, Berne Levy

P.S.

Er kwam een Tell-Sell reclame voorbij op de TV voor trampolinefitness, maar nu een trampoline met een soort van stuur waar je je aan kunt vasthouden en nog ingewikkelder bewegingen kunt doen. €150,- dus ik bestelde hem. Nou, hij kwam in 200 deeltjes en was zo ingewikkeld om in elkaar te zetten dat ik ‘m maar weer terug heb gestuurd! Okt ’15

Onlangs kocht ik een nieuwe trampoline, Een Trimilin Mini Swing, deze is nu ook met elastiek i.p.v. ijzeren veren en heeft ook inklapbare pootjes, dus heeft alle voordelen van de Bellicon, plus het voordeel 289,- te kosten. Alleen is de mat nogal laag bij de grond, klein minpuntje. Okt ’16